Spiralen

Op het bedrijfsterrein van Neways Industrial Service aan de Jan Campertstraat nummer 3 (wijk Molenberg) heeft de kunstenaar Martien Hendriks uit Gemert een energiek kunstwerk uit Roestvrijstaal neergezet.

In opdracht van het bedrijf werd dit kunstwerk dat op een granieten voet staat door de kunstenaar ontworpen. De afmetingen zijn: 3,5 meter hoog, diameter spiralen 3 meter, de spoed, dat is de afstand tussen twee opvolgende windingen, is 2 meter. Het granieten blok is 1,50 m x 1,20 m bij 15 cm.

Volgens het bedrijf geeft het de ontwikkeling, de op- en neergang van het bedrijf aan. Het is voortdurend in beweging.

De kunstenaar heeft zich laten inspireren door het product dat Neways maakt: industriële elektronica. Een printplaat en twee daaraan bevestigde draden.

Het werkgebied van dit productiebedrijf beheerst het hele proces van de genoemde elektronica, het idee, de ontwikkeling, de productie, de service en de reparatie. Neways heeft thans 14 vestigingen verspreid over Echt, Sittard, Son, Duitsland, Oost-Europa en China. Het werd in 1969 door Oud-Philipsman Gerard Meulensteen gegrond, destijds het Elektrotechnisch Projecten Bureau Meulensteen. Meer over de geschiedenis van dit bedrijf op de site neways.nl

Het industrieterrein waar ook de international Neways in Heerlen gevestigd was wordt in de nabije toekomst ingericht als park voor ontspanning.

(Met dank aan Wim Nijsters)

 

"Het beeld is geïnspireerd op Neways, of Nieuwe wegen. Hun toenmalige bedrijfsactiviteit was de printplaat en de kabelassemblage, hetgeen ik als uitgangspunt heb genomen.
Deze twee activiteiten zijn in twee identieke spiralen weergegeven, de één gepositioneerd in een gaande en de ander in een omarmende beweging.
Met enige fantasie zijn hier bollende zeilen te ontwaren, vandaar ook de 'zwevende' sokkelplaat en de positionering op deze plek.
Alsof een schip de haven verlaat, op zoek naar nieuwe wegen."

(Aldus kunstenaar Martien Hendriks)

Foto's: Leonie Robroek