De Griffioen

Griffioen betekent letterlijk vogel. In klassieke voorstellingen is dit fabelachtig wezen een leeuw met vleugels, kop en klauwen van een vogel, of een leeuw met een adelaarskop met paardenoren.

Deze mythische dierenfiguur is ook het zinnebeeld van het reinigende vuur op Romeinse sarcofagen. Niet voor niets dat het reuze kunstwerk bij het Thermenmuseum, het Romeinse Badhuis, staat. Dit overdekte museum ligt samen met het archief Reijckheyt aan de Coriovallumstraat op de hoek met de Kruisstraat.

Deze moderne stalen weergave van een griffioen is ontworpen en gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Gerard Hali. Het vormt een onderdeel van het project Campus Niger. Met deze Latijnse naam wordt het L-vormig gebied aangegeven dat zich bij het Raadhuis bevindt en ook wel het Zwarte Veldje genoemd wordt. Vroeger 't Doeëdleëger (Doodsakker) genaamd.

De vleugels van De Griffioen lopen precies in de randlijnen die het gebied markeren tot aan het Raadhuis. Hierin bevinden zich ook de kunstwerken: Parallellogram, Coriovallumzuil, Poort, Betonelement, Muzenboog en Hermae.

Foto's: Leonie Robroek