De Druppel

De gemeente schreef in 2004 een wedstrijd uit om rond het thema Water een kunstwerk te ontwerpen dat geplaatst zou worden op de rotonde Putgraaf-Akerstraat.
Het beeld De Druppel is het winnende ontwerp dat gemaakt werd door de Heerlense kunstenares Ivon Drummen, dochter van Sjef Drummen die “D'r Maatbül” maakte.
Het beeld werd onthuld door Ivon samen met burgemeester T. Gresel op de Dag van het Park. Die dag, 29 mei 2005 werd het vernieuwde Aambos en de herinrichting van het Dierenpark officieel in gebruik genomen, aansluitend aan de onthulling van De Druppel.
Het kunstwerk heeft een diameter van 13 meter, uitgevoerd in roestvrijstaal. Op 8½ meter hoogte bevindt zich de opspattende druppel, met daaronder nog een restdruppel en de lijeen die de spetterende druppel achterlaat.

Meer water in Heerlen

De gemeente Heerlen kwam eind 2005 in het nieuws met het mijnwaterproject. Een door de EU goed gesubsidieerd project dat ging onderzoeken of het mijnwater in de bekkens van de voormalige mijnen ON I en ON II gebruikt kon worden voor het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen in de stad.
Het water in de oude mijngangen heeft een temperatuur tussen de 17 en 35 graden C.

Een ander educatief project rondom water in Heerlen is eind november 2007 gerealiseerd in Welten. Het vier kilometer lange waterleerpad in een initiatief van Waterschap Roer en Overmaas i.s.m natuurorganisatie IVN in Heerlen.
Het pad start in Benzenrade, bij de bron van de Geleenbeek en meandert vier kilometer naar kasteel Terworm.  Historische plaatsen zoals de Weltermolen krijgen onderweg extra aandacht via een educatief bord.

 

Foto's: Leonie Robroek

Stadssymbolen

Glanzend stroomt
een druppel
wijds uit
in het groen.

Geen fris water
maar bruisend blad
speelt om haar heen.

Ontvreemd van water
les ik mij aan
deze druppel.

Daisy Gisberts 2005