Oswald Wenckebach werd in op 16 juni 1895 te Heerlen geboren als zoon van een Nederlands arts Karel Frederik Wenckebach. Hij volgde de kunstnijverheidsschool. Wenckebach was ook kunstschilder en volgde zijn leer bij zijn oom H.W.R.Wenckebach. In Wenen volgde hij de Schildersklasse Academie. Hij is bekend geworden met zijn ontwerpen voor penningen en munten, maar vooral met zijn beelden.

Zijn reizen naar andere culturen waren voor hem de inspiratiebron om beeldhouwer te worden. Hij is de neef van Ludwig Willem Wenckebach die eveneens bekendheid kreeg als illustrator, schilder en tekenaar, in het bijzonder door zijn pentekeningen van Amsterdam.

Het eerste beeld van Oswald Wenckebach “Prometheus” staat voor de T.U in Delft. In 1935 werd Wenckebach benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de afdeling Bouwkunde aan de T.H., om onderwijs te geven in boetseren en beeldhouwkunde.

Bekende beelden van hem: het Lorentzmonument te Arnhem en “Dr. A.Philips” te Eindhoven (1950). De oorlogsmonumenten in Haarlem, Gouda en Middelburg. Een ander beeld uit 1958 is “De Student”. Dit bronzen beeld staat bij de T.U. Eindhoven.

Ludwig Oswald Wenckebach werd 67 jaar en overleed in Noordwijkerhout op 3 november 1962.

 

Beelden op deze site:

Monsieur Jacques Plechtig