Gunter Demnig

Geboren in 1947 te Berlijn werd bekend door zijn grootschalige project Stolpersteine. In Heerlen realiseerde hij 25 struikelstenen in 2012.

Hij volgde kunstpedagogie aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn. Daarna volgde hij een studie industrieel design.  

In 1974 begon Demnig met de studie vrije kunst aan dezelfde universiteit bij Harry Kramer, die hij vanaf 1977 voor twee jaar opvolgde in de studierichting Planung, Bauleitung und -ausführung in der Denkmalsanierung. Van 1980 tot 1985 was Demnig wetenschappelijk medewerker in de studierichting kunst aan de Universiteit van Kassel.

Hij werkte aan projecten in Keulen waar hij samenwerkte met de Moltkerei-Werkstatt en Kunstraum Fuhrwerkswaage en later met het IGNIS-Kulturzentrum.

Eind negentiger jaren werkte hij aan het project "De muren van Jericho" met geluidsbeelden op muziek van Werner Raditschnig in Salzburg (Kollegienkirche), Klagenfurt (Artists House), Ceský Krumlov (Egon Schiele Art Center), Keulen (Domforum van de Dom van Keulen) , Millstatt (International Music Festival in de kerk) in een enscenering van Herbert Gantschacher, een productie van ARBOS - Society for Music and Drama. Van dit project is ook een live-opname van de Oostenrijkse omroep en een audio-cd (ARBOS 04).

Via de link http://nl.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine meer informatie over het project, waarbij ook plagiaat gepleegd werd door derden.

Gunter Demnig heeft voor zijn project een aantal eervolle vermeldingen en onderscheidingen gekregen zoals Ambassadeur voor Democratie en Tolerantie en Ereburger van de stad Keulen (zijn huidige woonplaats). Zie verder stolpersteine.com en zijn website: gunterdemnig.de

Werk van Gunter Demnig op deze site:

Struikelblokken