Johan Tahon

In 1965 zag Johan Tahon in Menen in België het levenslicht. In Munkzalm woont en werkt deze beeldend kunstenaar en heeft eveneens een atelier in Istanboel, Turkije.

Hij wordt geboeid door het heelal en mythologische figuren. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij begon met beelden te maken door zijn innerlijke pijn, na het overlijden van zijn vader. Hij creëert zijn figuren vanuit zijn gevoel, intuïtief, zonder eerst een concept te maken.

Jospeh Bus en Thierry Decordier inspireren hem.

Na een teruggetrokken leven in armoede en zonder erkenning van kunstenaarschap werd hij in 1996 ontdekt door Jan Hoet die hem, als directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst te Gent,  uitnodigde aan de tentoonstelling De Rode Poort deel te nemen. 

In 2010 vond in Bremen een overzichtstentoonstelling plaats. Verder stond zijn werk in New York en staan er beelden van hem in de openbare ruimte in Den Haag, Kortrijk, Genk en in het Duitse Schwerte.

Elk beeld vertelt over een universele wereld ten opzichte van het oneindige heelal. De beelden zijn een afbeelding van hemzelf, die met het publiek probeert te communiceren. 

Zijn beelden zijn meestal uit gips, soms omgezet in brons vervaardigd en hebben buitengewone lengtes.

Een overzicht van zijn tentoonstellingen en werken is beschreven op zijn eigen site: www.johantahon.be 

Beelden van Johan Tahom op deze site:

Mediaan