Nic Jonk

Nic Jonk werd geboren in 1928 in het Noord-Hollandse plaatsje Schermerhorn, vlakbij Alkmaar. In de leeftijd van 66 jaar overleed hij in 1994 te Alkmaar. Hij was gehuwd met Greet Commandeur. Zij publiceerde o.a. “Mijmeringen” en “Bloemen voor alle dag”, waarin illustraties van dochter Barbara Jonk.

Zijn beelden zijn bekend geworden over de hele wereld. In San Giungnano in Italie staat een van zijn beelden. Exposities van zijn werken vonden plaats in California.

Van zijn “Jonas en de Walvis” staan ook beelden in Amsterdam, 1961 en een in Bergen aan Zee, in 1977 geplaatst. Er zijn ruim 250 beelden van Jonk in de openbare ruimte geplaatst. Ze zijn o.a. te vinden in Arnhem, Eindhoven, Nijmegen, Bussum, Venlo en Hilversum en Katwijk.

Jonk werkte als docent aan o.a. De Rietveldacademie. Stichtte samen met Mari Andriessen en Werrel Couzijn “Atelier '63” waar hij ook doceerde.
In 1965 richtte Jonk zelf de Museum- en Beeldentuin op, gevestigd in Grootschermer, de hoofdplaats van de gemeente Zuid- en Noordschermer op 't Schermereiland. De site beeldentuinnicjonk.nl laat een indruk zien van deze Tuin.

Over de beelden van Nic Jonk verschenen meerdere boeken, waaronder “Sculpture”, in 1978 uitgegeven door uitgeverij Van Spijk, ISBN 9062164145; “De mooiste beelden drijven voorbij”, uitgegeven door Bonneville in 1994.
Interessant is het boek “Jan Hoogenhout in gesprek met Nic Jonk - ervaring van 10 jaar vriendschap” geredigeerd door H.Haring, uitgegeven in 2001.

Meer over Nic Jonk en zijn beelden is te vinden op canyonarts.com.

Beelden van Nic Jonk op deze site:

Jonas en de Walvis