Hans Bayens

Hans Bayens zag in 1924 in Hastière-Lavaux in België het levenslicht maar had Nederlandse ouders. Hij woont en werkt sinds 1952 in Amsterdam. Zijn opleiding tot beeldend kunstenaar volgde hij aan het Hoger Instituut voor Schonen Kunsten in Antwerpen. Met de beurs Maison Descartes studeerde hij een jaar in Parijs.
Zijn beelden staan in België en in Nederland in openbare ruimten maar zijn ook deels in particulier bezit. Hij was schilder, tekenaar en beeldhouwer. Maakte landschappen, stillevens en portretten van o.a. dirigent Ricardo Chailly, politicus Willem Drees sr. , en cabaretier Wim Kan.
Hij creëerde ook enkele zogeheten literaire beelden “Hommage aan Nescio” dat te vinden is in Amsterdam in het Oosterpark, dat de hoofdfiguur uit zijn boek Titaantjes voorstelt. Nescio, pseudoniem voor J. H. Grönloh is bekend geworden met zijn boeken De Uitvreter en Titaantjes.
Bij de schouwburg in Nijmegen staat zijn beeld “Cyrano de Bergerac”, Frans schrijver en soldaat  uit de 17e eeuw, tevens de held uit het gelijknamige toneelstuk van  Edmond Rostand.
Verder maakte hij “Betje Wolff en Aagje Deken” dat in Nes aan de Amstel is geplaatst. Betje Wolff is het pseudoniem van  de schrijfster Elisabeth Bekker, weduwe van Ds. Wolff. Zij schreef na 1776 samen met Aagje Deken o.a. het boek “Sara Burgerhart”, de eerste Nederlandse roman.
Het beeld van Multatuli (Eduard Douwes Dekker, bekend van boek Max Havelaar) staat op de Torensluis over het Singel in Amsterdam. In Bergen aan Zee is het beeld van Herman Gorter te vinden, geplaatst in 1990, in Amsterdam dat van Theo Thijssen (1979), onderwijzer en schrijver van onderwijskundige romans. In Utrecht staat Cornelis C.S. Crone.
In 1983 was hij een van de deelnemers van de expositie De Acht Realisten, die in Heerlen werd gehouden.
Hans Bayens die gezien werd als een onafhankelijk impressionist overleed op 89 jarige leeftijd, in 2003, in Amsterdam.

Meer over Bayens en zijn werk op de sites amsterdamsebinnenstad.nl (bij zijn overlijden), nijmegen.nl (beeld Vrouw en Kind, te Nijmegen) en krogtweb.nl (overzicht van zijn werken).

Beelden van Hans Bayens op deze site:

De Reizigster